Egy rendezvényt összehozni nem kis feladat

Résztvevőként talán soha nem is gondoltál bele, micsoda munka rejtőzik egy adott esemény hátterében. Hány embernek kell összedolgoznia, hány telefont kell megejteni, hány céggel kell tárgyalni és hány szempontra kell figyelni ahhoz, hogy az a fesztivál, koncert, kiállítás vagy bármi egyéb létrejöhessen és rendben le is mehessen? Ez egy külön szakma, egy iparág, ami, ha nem vigyáz az ember, könnyedén felemésztheti. Így van, a rendezvényszervezésben könnyű kiégni, ha hagyod, hogy nagyon eluralkodjon rajtad.

Kezdjük az elején: meg kell találni, ki kell jelölni és lefoglalni a helyszínt. Szükség van hozzá tárgyalásokra, árajánlatokra, akár még versenyeztetésre is. Gondolni kell aztán színpadra, fénytechnikára, hangosításra, szállításra, elkerítésre, öltözőkre is, például egy fesztivál esetén. Szervezni kell ételárusokat, és ki kell találni, hol egyenek a vizes blokkok, hogy bárki számára könnyen megközelíthetőek legyenek. És ha már itt tartunk: hány látogató várható, és ennyi főre hány mobilvécét kell biztosítani? Ott van aztán a biztonság is. Le kell szerződni egy biztonsági céggel, vészkijáratokat kell kijelölni, kiürítési tervet készíteni. Kapcsolatba lépni a mentősökkel, tűzoltókkal, hogy tényleg minden esetre fel legyen az esemény készülve. És ezek tényleg csak a legalapvetőbb dolgok.

Persze egy szülinapozást vagy egy klub kibérlését egy estére lényegesen könnyebb megoldani, elvégre ott egy csomó dolog adott, helyben van. De még egy ilyen rendezvény is komolyan fel tudja adni a leckét, ha szerencsétlenül jönnek össze a körülmények. Szóval, ha legközelebb valami rendezvényen, fesztiválon vagy hasonló helyen jársz, jusson eszedbe: rengeteg munka és hihetetlen mennyiségű energia eredménye, hogy Te odamehettél a főkapuhoz, megvehetted a jegyedet és egy, vagy akár több napig is felhőtlenül élvezheted az ott töltött idődet.