Mindenféle szenvedélybe belerokkanhatunk, de mindenre van megoldás

Még az alkoholizmusra is! Ezt a legutóbbi rendezvényünkön tapasztaltam, illetve hallottam egy figyelemreméltó történetbe csomagolva, ami tanulságos lehet…

Kisebb partik, rendezvények lebonyolítására vagyunk specializálódva, és ebből adódóan sok helyen már ismerjük is a “vevőkört”, mert sokan visszatérően keresnek minket. Azért lehet így jól végezni ezt a munkát, mert mindenre tudunk figyelni: nagyon közvetlenek már velünk az emberek, sok helyütt barátként kezelnek. Tudunk sokakról fontos dolgokat, ami segít egy-egy buli megszervezésében, mert kulcsfontosságú apróságokra is tudunk figyelni. Az imént említett eseményen például lopva felhívták a figyelmemet: ne kínáljuk meg az egyik meghívott kollégát aperitiffel, sőt jobb volna inkább csak az alkoholmentes italokat poharakban felszolgálni, az alkoholfogyasztás pedig legyen opcionális. Majd kér külön, aki azzal koccintana. Mindezt azért, mert nemrég csak nagyon nehezen sikerült leszoknia az illető meghívottnak. Bár a “leszoknia” nem biztos, hogy a legjobb kifejezés, pont erről szeretnék mesélni.

Ott, a partin, egyből elindult egy meglehetősen közvetlen beszélgetés köztünk, amely során sok részletre derült fény. Kiderült, hogy a megmenekülése az úrnak ezzel az ismeretterjesztővel kezdődött: felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg. Itt rögtön, a probléma felismerésében segít az oldal tetején feltett kérdés: Ki az alkoholista, és ki nem az? Nem szabad keverni a fogalmakat, és jó, ha meg tudjuk állapítani, mikor van szükségünk, vagy szüksége bárkinek a környezetünkben olyan típusú segítségre, amit a felepulok.hu nyújtani tud.

Ők az ország több pontján is jelen vannak. Tartanak állapotfelmérést, egyéni és családi konzultációkat Veszprémben vagy Budapesten, “felépülő heteik” színhelye pedig Szőcön van. Az áraik előbbiek esetében 15.000 és 25.000 forint között mozognak, a 28 napos felépülési program viszont egy rendkívül komplex, egyedülálló szolgáltatás, aminek ára úgy másfél millió forint, bentlakásos, nyugodalmas környezetben, egy pihenésre is igazán alkalmas helyen, ahol biztosan nem zavarja meg semmi a kezelést, és az ár tartalmazza az alábbiakat: szállás, étkezés, külső programok, felhasznált tárgyi eszközök, pszichoedukációs előadás hozzátartozóknak. Az utógondozásról nem is beszélve, ami könnyen belátható, hogy igazán fontos lehet annak, akit ilyen nagy feladat elé állít az élet.

felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg

El tudom képzelni, mennyire lehet nyomasztó érzés szembenézni vele, hogy az ember odáig jutott ebben a dologban, hogy el kell vonuljon valahová, mert saját maga a saját körülményei között nem tudott megbirkózni ezekkel a nehézségekkel. De a felepulok.hu kínálta lehetőségek azért is kivételesek, mert minden a bensőségességről szól. A weboldalon még egy 3D-bejáráson is részt vehetünk a szőci családi felépülési központban. Nem kell aggódnunk a körülmények miatt, hisz a saját szemünkkel, már előzetesen győződhetünk meg azok minden paraméteréről. Beszámolókra sem nehéz ráakadni azok részéről, akiknek már segítettek a felépülésben. A média különböző terein találkozhatunk ezekkel, és természetesen szemlézik is őket az oldalon. A facebook oldalukon szintén számos, hozzájuk, a tevékenységükhöz kapcsolódó videóból tájékozódhatunk, illetve fotókon mérhetjük fel az ottani atmoszférát. Érdemes tehát a social media platformokon is érdeklődni utánuk, az egyébként rendkívül informatív weboldal mellett.

Maguk is leírják, hogy egyesek, vagy akár az egész család, a szégyenérzettől, és a különböző rájuk süthető bélyegektől félve mennyire hajlamosak megpróbálni elnyomni ezt a dolgot, pedig én is állítom, az alapján, amit hallottam, hogy nem lehet és nem is érdemes. Ha van ilyen lehetőség (márpedig van: felepulok.hu/blog/13-az-alkoholizmus-fokozatai-hol-kezdodik-valojaban-az-alkoholbetegseg), akkor bízzuk a hatalmas tapasztalattal rendelkező addiktológiai szakemberekben és a teljes diszkrécióban, amit a linken található beszámolók megerősítenek! Én már hallottam pozitívan zárult, hasonló történetről tehát. Ha minket is ilyesmi ér, törekedjünk rá, hogy a mi történetünk is ugyanígy érjen véget, mert lehet találni megoldást, és gondolni kell a környezetünkben élőkre is. Akár magunknak, akár másnak, adjunk egy esélyt a függőség leküzdésére!