A rendezvényszervezés alatt szerzett tapasztalatot a napelem telepítésnél is tudtam alkalmazni

Tudod mennyi szervezéssel és idővel jár az, hogy egy rendezvényt megszervezz? Ha van napelemed, akkor már sejtheted. De mi köze van a kettőnek egymáshoz?

Nagyon sokáig rendezvényszervezőként dolgoztam. Ott megtapasztaltam azt, hogy mennyire sok melóval járnak ezek a munkák. Rengeteg emberrel kell tartani a kapcsolatot, meg kell találni a megfelelő beszállítót, időre mindennek meg kell lennie és nem igazán lehet csúszás. Főleg akkor nem, ha egy esküvőről van szó.

Amikor nekivágtam a napelem rendszer telepítésnek, jobban mondva eldöntöttem, hogy az otthonomra szeretnék szereltetni, akkor láttam meg azt, hogy ez milyen hosszadalmas dolog lesz.

De szerencsére rátaláltam a Napelem Pályázatok oldalára, akik még a hivatalos ügyintézésben is segítenek. Amikor ezt megláttam, akkor nagy kő esett le a szívemről. Nagyon sokáig kellett nekem intéznem az ilyesmit, így mindig örülök, ha valaki elveszi tőlem ezt a feladatot. Nem nekem kell stresszelni azon, hogy határidőre minden meglegyen, nem nekem kell több helyre is elküldenem ugyanazt stb.  

Ha te sem szereted a hivatalos ügyintézést, akkor jó helyen jársz. Ha a Napelem Pályázatok csapatát választod, akkor nem kell ezzel foglalkoznod.

Amennyiben arra vagy kíváncsi, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a napelem rendszert telepíteni lehessen, mondok pár példát. A honlapon minden részletesen és pontosan fel van tüntetve, de szemléltetésképpen néhány példa: a tetőnek elég erősnek kell lenni ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a napelemeket, a dőlésszögnek optimálisnak kell lennie, megfelelő tájolásúnak kell lennie a tetőnek. Ebben az esetben a délkeleti és a délnyugati a legkedvezőbb. Fontos továbbá az is, hogy ne legyen semmi, ami beárnyékolhatja a modulokat. Ha mégis valami belelógna, akkor az a fontos, hogy eltávolítható legyen.

Ha a helyszínen megjelent szakértő azt állapítja meg, hogy nem lehet a tetőre szerelni a napelemet, akkor a földre még mindig van lehetőség tenni. Ebben az esetben egy másfajta tartószerkezetre kerülnek a modulok, így ez árban is másabb lesz egy kicsit. Viszont erről mindig tájékoztatnak, semmilyen meglepetés nem érhet, ha a Napelem Pályázatok csapatát választod.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása sem egy egyszerű feladat. Azt gondolhatnánk, hogy a nagyobb napelemeket érdemes választani, hiszen azoknak nagyobb a teljesítménye. Viszont e mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy szeretnénk-e a jövőben bővíteni a napelemes rendszerünket. Ha az egész háztartás energia fogyasztását szeretnénk kiváltani a napelemmel és ezt a jövőben is tartani szeretnénk, és esetleg beruházunk egy hűtőládára, vagy légkondira akkor az plusz energiát fog igényelni. Ebben az esetben bővíteni kell a napelemek számát, hogy továbbra is teljes mértékben a napelem kitudja szolgálni az áramfogyasztásunkat.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása ezért sem egy egyszerű feladat. De ha úgy gondolod, hogy erre nem fog sor kerülni, vagy megelégszel azzal is, ha a mostani fogyasztásodat ki tudod váltani a napelemmel, akkor csak bízd a szakemberre. Ő a legjobb megoldást fogja választani.

Fontos még a megfelelő karbantartás is. Hiszen, ha elhanyagoljuk a napelemet és a hozzá tartozó invertert, akkor a megtérülési idő is kitolódhat. Az inverternek nagy szerepe van az átalakításban így, ha ez nem működik megfelelően vagy hibás, esetleg nem jó minőségű alkatrész került bele, akkor nagy gondban lehetünk. Éppen ezért nagy figyelmet kell szentelni arra is, hogy mindig minőségi alkatrészekkel dolgozzunk és ami a legfontosabb, hogy a kivitelezés profi legyen.

A Napelem Pályázatok csapatától pont azt a profizmust és szakértelmet fogod kapni, amire szükséged van és amit el is vársz. Hiszen egy napelemes rendszer nem két forintba kerül. Ez egy komoly befektetés, amit megfelelő szakemberekre kell bízni.

Ha te is eldöntötted már, hogy belevágsz, akkor a Napelem Pályázatok oldalát mindenképp nézd meg. Tájékozódás és segítség szempontjából is hasznos lehet a weboldaluk. Én nagyon sok információt náluk találtam meg. Közérthetően van megfogalmazva minden, így még az sem okozott problémát, hogy esetleg nem értem miről beszélnek.

Dönts Te is jól! Válaszd a legjobbat!